Uwielbiam muffinki za to że można je przygotować w kilka chwil i za to że zawsze się udają. Muffinki z dodatkiem kaszy kukurydzianej cechują się specyficznym smakiem i ziarnistą strukturą. Muffinki są dość wilgotne i smakują wybornie z kubkiem kakao. Jabłka możecie zamienić na świeże, mrożone owoce lub owoce z kompotu.
Składniki:
- 2 jabłka
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- 90 ml mleka roślinnego (może być zwierzęce)
- 50-80 g ksylitolu
- 150 g kaszy kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jabłka myjemy, obieramy,usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w kostkę, drugie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
Suche składniki mieszamy ze sobą w 1 misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, na końcu wrzucamy jabłka i krótko mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. w temperaturze 180°C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
7 komentarzy:
Ślicznie wyglądają. Tak wiosennie i apetycznie.
Ślicznie wyglądają. Tak wiosennie i apetycznie.
Urocze babeczki :)
Na ile muffinów jest to przepis?
W zależności od foremek wyjdzie około 8 dużych lub 14 małych mufinek :)
Jaki olej dodać? Kokosowy czy może byc z pestek winogron?
Może być dowolny olej np. rzepakowy, z pestek winogron lub rozpuszczony olej kokosowy.
Prześlij komentarz