Pyszny i zdrowy chlebek bananowy mnie najlepiej smakuje kremowym twarożkiem. Dzięki pełnoziarnistym płatkom owsianym chleb bogaty jest w błonnik, witaminy i minerały. Banany nadają mu słodkiego smaku, natomiast piękny zapach posiada dzięki szczypcie cynamonu :)
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 180 g płatków owsianych Cenos
- 50 g ksylitolu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 łyżka olej kokosowego
- 1 jajko + 2 białka
- 3 banany
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Do większej miski dodajemy suche składniki. Do drugiej mniejszej miski przekładamy banany i rozgniatamy je widelcem lub blenderem. Dodajemy olej, jajko, białka i mieszamy bądź miksujemy do połączenia składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką. Keksówkę, w której będziemy piec chleb, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 45-60 min.
Smacznego :)
*Chlebek podajemy np.z serkiem, dżemem, miodem.
2 komentarze:
A zamiast mąki pszennej można dać kukurydzianą albo inną bezglutenową
Myślę że można spróbować również z mieszanką mąk bezglutenowych i bezglutenowymi płatkami owsianymi :)
Prześlij komentarz