Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z masła orzechowego z dodatkiem brązowego cukru i posiekanej czekolady. Ciastka przygotujecie w bardzo prosty sposób, bez zbędnych akcesoriów. Wystarczy z przygotowanego ciasta uformować kulki i rozgnieść je na blaszce. Krótko mówiąc: ciasteczka dziecinnie proste. Ciasteczka wykonał Miłosz (5 lat) z moją niewielką pomocą :)
Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl. masła orzechowego (około 300 g)
- 50 g masła
- 0,5 szkl. brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- szczypta soli
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy w misie miksera z masłem orzechowym i cukrem do otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy.
Mąkę przesiewamy do masy z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki i rozgniatamy każdą z nich dociskając ją do blaszki. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 ºC przez ok. 15 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz