W domu zostało mi sporo marchwi, a że nie miałam większej ochoty na surówkę czy zupę postanowiłam ją wykorzystać do ciasta, które kiedyś znalazłam na blog http://www.lekkowkuchni.pl. Ciasto w porównaniu ze zwykłym ciastem marchewkowym wypada o wiele lepiej, jest bardziej aromatyczne, pachnące, a dzięki dodaniu do niego jabłka i jogurtu nie jest suche. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz, ponieważ jest zdrowe jak i proste w wykonaniu :)
A jeśli chcecie przepis na jeszcze bardziej zdrowe ciasto polecam Ciasto marchewkowe bez mąki, cukru, jajek, mleka (bezglutenowe i wegańskie) :)
Składniki:
- 400 g obranej marchwi
- 1 jabłko (ok. 150g)
- 300 g mąki razowej pełnoziarnistej (u mnie 100 g pszenna typ 2000, 200g pełnoziarnista orkiszowa)
- 100 g cukru (fruktory, ksylitolu lub innego słodzidła)
- 100 g orzechów włoskich
- 15 g przyprawy korzennej
- 20 g sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 170 g oleju
- 150 g maślanki
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Polewa: (opcjonalnie)
- 300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy siekamy.
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Do wysokiego naczynia wlewamy olej, jajka, maślankę i mieszamy widelcem. Suche składniki mieszamy z mokrymi składnikami dodajemy startą marchew, jabłko i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm lub kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równo i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy i opcjonalnie polewamy polewą.
Smacznego:)
1 komentarz:
Smaczne te Twoje ciacho!
Prześlij komentarz