poniedziałek, 20 maja 2013

Ciastka digestive bez krowiego mleka i bez jajek

Nie pierwszy raz robiłam te ciastka :) Te pyszne ciasteczka czasem nazywane są również herbatnikami pełnoziarnistymi. Ciasteczka digestive charakteryzują się wysoką zawartością błonnika oraz wyczuwalny posmak słodko-słony. Ciasteczka z dodatkiem mlekiem sojowego wychodzą bardziej twarde i zbite, natomiast mleko krowie nadaje im kruchości. Warto przetestować dodanie zarówno jednego jak i drugiego mleka u siebie w kuchni :)

 Jak to z "herbatnikami" bywa pasują do herbaty lub kawy i ... szybko znikają :) Przepis Gary'ego Rhodes. Polecam :)


Składniki na 20 - 25 ciastek:
  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej (ja dałam mąkę pszenna 650)
  • 50 g zmielonych płatków owsianych 
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła lub margaryny 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 ml mleka (dałam 4 łyżki sojowego )
Wykonanie: 
Płatki owsiane mielimy chwile blenderem( nie muszą być drobne jak mąka). Wszystkie składniki razem łączymy i wyrabiamy nie klejące ciasto (ciasto jest dość ciężkie do zagniatania i wałkowania).
Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka. Wykładamy je na natłuszczoną lekko blachę (w moim przypadku była to mata silikonowa nie wymagająca smarowania jej tłuszczem).
Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. 
Przechowywać w szczeknie zamkniętym pojemniku.

* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć 
** ciastka można również użyć do wykonania spodu pod np. sernik. Upieczone ciastka rozkruszamy i łączymy z masłem/margaryną. Chwilę wyrabiamy, a następnie wykładamy spód formy daną masą, Chwilę zapiekamy w piekarniku i wykładamy na wykonany spód np. masę serową.

Smacznego :)

2 komentarze:

martynez pisze...

skorzystam, dziękuję! a jeśli chcę zrobić 40 - 50 ciasteczek, to składniki razy dwa??

Anonimowy pisze...

Uwielbiam te ciasteczka :-)Ciastka które są w sklepie zawierają olej palmowy i dlatego przestałam je kupować. Przepis genialny. Piekę je już drugi raz :-)