Uwielbiam ciastka ale to już chyba wszyscy o tym wiedzą ,,dlatego często przygotowuje je sama w domu :) Przepis na ciastka znalazłam na stronie www.malacukierenka.pl, a ten z kolei pochodzi z gazety "Ciasta domowe" z 1994 roku. Ciastka lekko słodkie smakują wyśmienicie, a poza tym są zdrowe bo zawierają słonecznik który jest źródłem wielu kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Przepis warto wypróbować :)
Składniki (na około 22 sztuki)
Ciasto:
Wierzch:
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z lodówki. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinamy krążki/kwadraty o średnicy/szrokości boku 8-10cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 C przez 10 minut.
Gdy nasze ciastka pieką się już w piekarniku do niewielkiego rondelka wkładamy cukier, miód, śmietankę, masło, następnie doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gorujemy około 1 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i dodajemy słonecznik. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Lekko przestudzoną mieszankę słonecznikową nakładamy przy użyciu łyżeczki na podpieczone ciastka. Następnie ciastka wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-10 minut.
Smacznego :)
Ciasto:
- 50g cukru
- 200g masła
- 1 jajko
- 300g mąki
Wierzch:
- 20g cukru
- 40g miodu
- 40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
- 30g masła
- 150g łuskanych pestek słonecznika (ja dodałam również trochę pestek dyni)
Wykonanie:
Wymieszać razem mąkę i cukier. Na stolnicy dodać masło, wszystko ze sobą posiekać przy użyciu noża. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto wstawić je na 30-60 minut do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinamy krążki/kwadraty o średnicy/szrokości boku 8-10cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 C przez 10 minut.
Gdy nasze ciastka pieką się już w piekarniku do niewielkiego rondelka wkładamy cukier, miód, śmietankę, masło, następnie doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gorujemy około 1 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i dodajemy słonecznik. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Lekko przestudzoną mieszankę słonecznikową nakładamy przy użyciu łyżeczki na podpieczone ciastka. Następnie ciastka wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-10 minut.
Smacznego :)
3 komentarze:
Te ciastka musiały być pyszne :D
Prezentują się Bosko!
Zrobiłaś Mi smaka! :D
Pozdrawiam
N.
Dzisiaj upiekłam te ciasteczka. Rewelacja. Dzięki za przepis.
Prześlij komentarz