Nie zdawałam sobie sprawy jak tak proste ciasto może być tak pyszne i efektowne. Masa jogurtowo-twarożkowa pomiędzy pachnącymi kawałkami ciasta czekoladowego. Ciasto będzie świetnym zamiennikiem słodkiej Mlecznej Kanapki, dla osób będących na diecie i tych dbających o linie.
Ciasto świetnie sprawdzi się również w upały, których co prawda jeszcze nie ma, ale mam nadzieję że już niedługo do nas przyjdą :)
Składniki: 8 mlecznych kanapek
Ciasto:
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 250 g serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka słodziku
- 3 łyżki odtłuszczonego kakao
- 1 jajko
- 1-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-twarożkowa:
- 300 g jogurtu naturalnego (można użyć serka homogenizowanego)
- 100 g twarożku 0%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
- kropelka aromatu waniliowego
- słodzik do smaku
Wykonanie:
Do naczynia
dodajemy jajko, serek, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao,
słodzik i całość miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie
należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.
Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną
żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego.
Wystudzony placek kroimy na pół (zdjęcie poniżej) tak żebyśmy otrzymali 2 placki. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 h.
8 komentarzy:
wygląda pięknie. bardzo apetycznie. chyba się skuszę i zrobię :)
www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
W przepisie jest słodzik. Jaki to słodzik? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Użyłam słodziki w proszku. Można taki znalezc w wiekszych sklepach obok cukru lub w sklepach ze zdrowa żywnością :)
Czy żelatyna jest konieczna? czym mogą ją zastąpić wegetarianie?
Żelatynę można zastąpić agarem, jednak należy zapoznać się wcześniej z instrukcją na opakowaniu.
Pytanko, co za twarożek 0% trzeba użyć? Chodzi o coś takiego jak twaróg w wiaderku np. Jana na sernik ? :)
Ja polecam naturalny Twaróg delikatny President 0% :)
Dzięki za odpowiedź ;)
Prześlij komentarz