Bardzo proste ciastka, a w dodatku chyba jedne z najlepszych jakie jadłam !! Chrupkie na zewnątrz z pysznym jabłkiem w środku. Przepis znalazłam tu. Bardzo polecam :)
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru (ja dałam 0.5 szklanki)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 2-3 jabłka obrane, pokrojone na grubsze kawałki
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie do przesianej mąki dodajemy masło i cukier. Przekładamy zawartość na stolnice i wszystko siekamy nożem, następnie dodając żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce na 30-60 minut.
Po upływie danego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je dość cienko na grubość około
2-3 mm podsypując mąką. Z ciasta wycinamy szklanka (lub foremką) kółka.
Krążki układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia lub mata silikonową. Na każdy krążek kładziemy grubszy plasterek jabłka i składamy na pół (nie zlepiamy ciasta).
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni
Celsjusza i pieczemy około 20 minut lub do momentu uzyskania przez ciastka złotego koloru .
Po upieczeniu nasze półksiężyce można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
3 komentarze:
wyglądają jakby się rozpływały w ustach!
można zastąpić czymś śmietanę i żółtka?
Można spróbować zastąpić dodatkowa ilością masła. Zmieni się kolor, a ciasto będzie cięzej wałkować.
Prześlij komentarz