Rabarbar można znaleźć jeszcze na straganach więc można cieszyć się jego pysznym kwaskowym smakiem. Ja z rabarbaru przygotowałam rustykalną tartę na twarożku. Smak ciasta i sposób jego wykonania przypomina mi Szarlotkę na serku homogenizowanym. Polecam :)
Na ciasto:
- 200 g kremowego serka/twarożku
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 5 łyżek drobnego cukru/stewii/ksylitolu
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 700 g rabarbaru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- 4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
- szczypta cynamonu i kardamonu
Do miski przekładamy serek, mąkę, cukier, szczyptę soli oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do miski. Rabarbar łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu i kardamonu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Wierzch rabarbaru opcjonalnie można skropić odrobiną soku z cytryny. Brzegi ciasta składamy dokładnie do środka. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
Smacznego :)
4 komentarze:
Pięknie wyszła ta tarta,aż się prosi o zjedzenie :)
Dobry pomysł z tym serkiem w cieście:)
Nigdy nie jadłam takiej tarty! Pysznie wygląda :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Musiała smakować bajecznie :)
Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
Prześlij komentarz