niedziela, 31 stycznia 2016

Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny

Jak rozgrzać organizm na cały dzień, gdy na dworze wieje i pada ? Polecam zjeść zdrowe i syte śniadanie złożone np. z kaszy jaglanej i jabłek z nutą rozgrzewających przypraw korzennych tj. cynamonem, kardamonem czy gałką muszkatołową. Nie od dziś wiadomo, że zawarte w kaszy jaglanej witaminy i minerały pozytywnie wpływają na nasz organizm i układ odpornościowy. Za przykład może posłużyć zawarta w kaszy jaglanej lecytyna, która poprawia pamięć oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto kaszę jaglaną powinny spożywać osoby, które borykają się z uporczywym katarem lub które męczy kaszel powiązany z zapaleniem oskrzeli lub płuc. Kasza jaglana oprawiona w odrobinę miodu sprawi, że będzie śniadanie będzie zdrowe i bardzo smaczne.

Składniki (na 2 porcje):
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy i lekko studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy. Na końcu łączymy całość z suszoną żurawiną, miodem,cynamonem i mieszamy. Masę przekładamy do 2 niewielkich miseczek/naczyń żaroodpornych i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 min. Upieczoną kaszę przed podaniem posypujemy wybranymi bakaliami (u mnie płatki kokosa, płatki migdałów, suszona papaja i ananas) i podajemy np. z kleksem gęstego jogurtu.

Smacznego :)


3 komentarze:

Aktywne żywienie pisze...

Niezwykle proste, a musi być przepyszne :)

Prosty niemiecki pisze...

Przepyszne i zdrowe :D, jedyne co to nie użyłem kokosu ale jak kto lubi ;P

Iga z dietmap.pl pisze...

świetny pomysł na słodkie śniadanie lub deser! :)