sobota, 30 stycznia 2016

Sałatka z amarantusem i świeżymi warzywami

Czekacie na wiosnę? Ja wprost nie mogę się doczekać kiedy na dworze będzie wystarczająco ciepło (i w miarę możliwości sucho) żeby wsiąść na rower i  dłużej pojeździć. Tęskni mi się za słoneczną pogodą więc dziś przedstawiam przepis na pyszną i lekką, wręcz wiosenną sałatkę ze świeżymi warzywami. Do takiej sałatki możecie dodać wg. uznania pomidory, szczypiorek, koperek lub inne nowalijki.


Składniki:
  • 250 g amarantusa
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1 papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Amarantus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i dość drobno siekamy. Całość łączymy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki można dodatkowo dodać posiekany wg. uznania szczypiorek lub koperek.

Smacznego :) 




 
       alt="Niskokaloryczny styczeń 2016">

Brak komentarzy: