Czas tak szybko płynie, że nawet nie zauważyłam jak zleciały 3 lata od kiedy założyłam blog. Z racji urodzin bloga dodaję przepis na wyjątkowy sernik na kruchym spodzie, z bardzo kremowym i delikatnym wnętrzem. Wierzch udekorowałam gotową masą kajmakową i posypałam orzeszkami ziemnymi. Z powodzeniem można nim zastąpić tort :)
Składniki: (forma średnica ok. 22 cm)Spód:
- 3/4 szkl. mąki
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- mąka do podsypywania
Masa serowa:
- 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu z wiaderka
- 100 g białej czekolady
- 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii
- 100 g chałwy np. waniliowej
- 4 jajka
- 3/4-1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki marmolady
- 1 łyżka kakao
- 1/2 opakowania masy kajmakowej HELIO
- garść orzechów ziemnych HELIO
Spód tortownicy o śr. 22 cm lub zbliżonych wymiarach, uszczelniamy folią aluminiową nawet 2 warstwami. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Szybko wyrabiamy, wykładamy nim równo spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 min. Schłodzony spód podpiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Przyrumieniony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ostudzony spód smarujemy kilkoma łyżkami twardej marmolady i opcjonalnie posypujemy łyżeczką kakao.
Masa serowa:
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą tylko do połączenia składników. W razie potrzeby masę serową można dosłodzić. Masę przelewamy na podpieczony spód.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy gorącą wodę około 1-1,5 l i wstawiamy do piekarnika na najniższy poziom. Na środkowy poziom piekarnika wkładamy formę z sernikiem i pieczemy około 50-60 min. Sernik jest upieczony gdy nie faluje, ale nadal drży. Sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do jego całkowitego wystygnięcia. Ostudzony wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia lekko podgrzewamy masę krówkową i równo smarujemy nim sernik, a następnie posypujemy go wg. uznania orzeszkami ziemnymi.
Smacznego :)
*wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
1 komentarz:
Zjadłabym taki sernik, wygląda cudownie :)
Prześlij komentarz