poniedziałek, 7 marca 2016

Pełnoziarniste krakersy mocno ziołowe- wegańskie

Dziś szybka przekąska idealna do piw i nie tylko! Ciasteczka świetnie sprawdzą się w podróży, jako drugie śniadanie lub mała popołudniowa przekąska. W składzie ciasteczek znajdziecie smalczyk roślinny Smakowita Pajda o którym pisałam tu. Ciasteczka smakują fenomenalnie, a dodatkowym plusem jest to, że mogą spożywać je osoby które wykluczyły ze swojej diety mleko i jajka. Polecam!

Składniki:(ok. 30 sztuk)
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 80 g Smakowitej Pajdy z ziołami lub z cebulką i jabłkiem
  • 1 duża łyżka ulubionych ziół
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pieprz do smaku
  • kilka łyżek wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy dodając wodę łyżka po łyżce, do momentu aż ciasto będzie miało elastyczną konsystencje. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy radełkiem kwadraty. Każdy krakers nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 C. Krakersy pieczemy przez ok. 15 min lub do momentu, aż będą rumiane. 

Smacznego :)



2 komentarze:

Procella pisze...

Wyglądają całkiem nieźle. Może wypróbuję :)

Słodkie Niebo pisze...

Oczywiście zachęcam do przetestowania :)