Muffinka na śniadanie? Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że będzie to "kaszomufinka":) Babeczki zawierają sporą dawkę witamin i minerałów dzięki zawartości kaszy jaglanej oraz cukinii. Ponadto takie muffinki nasycą nas na długo dzięki jajkom. Świetnie będą smakować zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie lub kolacje.
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 3 duże jajka
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka chili w słoiczku lub szczypta chili w proszku
- 2 ząbki czosnku
- posiekana garść koperku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, łączymy z kaszą, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami/ziołami. Masę przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
1 komentarz:
Jaglane muffinki? Jak dla nas bomba! I to witaminowa ;) Świetny przepis!
Pozdrawiamy i zapraszamy do nas! :)
Szybka Pizza
Prześlij komentarz