Sezon na truskawki powoli się zaczyna. Oprócz słodkich deserów, truskawki można podać w wytrawny sposób np. w formie sałatki z rukolą. Sałatka jest smaczna, pachnąca i lekka wiec świetnie sprawdzi się w upalne dni. Zamiast grzanek sałatkę możecie posypać połamanych chrupkim pieczywem :)
Składniki (2-3 porcje):
- 1/2 opakowania rukoli
- 100 g truskawek
- 60-100 g fety
- 1 mała czerwona cebula
- bazylia do dekoracji
- 1-2 kromki chrupkiego pieczywa np. Tovago
Rukolę i truskawki myjemy i osuszamy. Rukolę przekładamy na talerze. Truskawki kroimy nożem na 2 części. Fetę kroimy ostrym nożem w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wierzch sałatki posypujemy połamanym chrupkim pieczywem lub grzankami. Sałatkę można podać z sosem balsamicznym lub innym ulubionym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz