Zupa jarzynowa sprawdzi się świetnie w chłodniejsze dni. Dodatek wędzonego łososia i sporej ilości koperku nada jej całkiem nowego i aromatycznego smaku.
Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 5 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego/jarzynowego
- 200 ml mleka
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- ok. 50 g łososia wędzonego
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do rondelka z grubym dnem dodajemy oliwę i masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę posiekaną w piórka i obsmażamy je ok. 5-7 minut często mieszając. Gdy warzywa lekko się przypieką wlewamy gorący bulion i mleko. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę koperku. Porcję zupy wylewamy na talerz, układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy odrobiną koperku który został.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz