Gdy znudziły się Wam lazanie, cannelloni, kotlety mielone i wszystko inne z mięsem mielonym to zachęcam do upieczenia tej pysznej pieczeni z jajkami na twardo. Można ją podać zarówno na ciepło np. z ziemniakami czy ryżem, jak również na zimno pokrojoną w plastry i zalaną np. galaretą. Wybierzcie swoje ulubione połączenie i upieczcie pieczeń na świąteczny stół ! :)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (użyłam z indyka)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- bułka tarta do formy
- 2 łyżeczki chrzanu
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki musztardy
- szczypta kminku
- sól i pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
Cebulę drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy surowe jajko, kajzerkę namoczoną w mleku, chrzan, kminek, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy najlepiej ręką.
Foremkę keksową o długości ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę mięsnej masy. Na środku masy układamy ugotowane na twardo i obrane jajka. Następnie wykładamy pozostałe mięso. Wierzch pieczeni smarujemy musztardą. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut.
1 komentarz:
Całe wieki nie robiłam pieczeni rzymskiej i aż nabrałam na nią ochoty, po tych fotkach ;)
Prześlij komentarz