Przed świętami jestem bardzo zabiegana. Kupowanie prezentów, przygotowanie dekoracji, sprzątanie no i moje ulubione gotowanie i pieczenie :) W natłoku zajęć nie łatwo wszystko spamiętać. Dla tych osób, które zapomniały że w szafce już nie ma miodu, a ostatnia kostka masła właśnie została zjedzona przez rodzinę, jest dzisiejszy post - Piernik bez miodu i bez tłuszczu. Moim zdaniem w smaku ciasto bardzo przypomina Staropolski piernik dojrzewający, ponieważ tak jak on jest dość zwarte, ciężkie i przełożone powidłami śliwkowymi. Uważam że dzisiejszy przepis na ciasto, może być idealnym zamiennikiem tradycyjnego Staropolskiego piernika :)
Wspaniałą karafkę w tle zdjęcia znajdziecie na stronie tarkaimiarka.pl. Może ona służyć zarówno za karafkę, ale również za wazon na świeże kwiaty! Dodatkowym plusem jest to, że karafki można u nich kupić w różnych wielkościach, a ta widoczna na zdjęciu mieści 0,5 l i kosztuje tylko 9,90 zł.
- 300 g mąki pszennej
- 70 g cukru, ksylitolu, stevii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki karobu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 150 g powideł śliwkowych (około 1/2 małego słoika)
Dodatkowo:
- 150 g powideł śliwkowych do przełożenia piernika
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i karobem przesiewamy do osobnej miski. Masę jajeczną łączymy, z mlekiem, powidłami śliwkowymi i przesianymi suchymi składnikami. Wszystkie składniki krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 40 min w temperaturze 180°C lub do suchego patyczka.
Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na 3 części. Piernik przekładamy powidłami.
Smacznego :)
* Ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej lub udekorować lukrem.
#beko #ciastojakzobrazka
2 komentarze:
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki
Mmm, smakowity pierniczek :)
Prześlij komentarz