Święta za pasem :) W naszej rodzinie w tym roku wiele wypieków postanowiłam przygotować wcześniej ze względu na córeczkę :) Pierniczki z tego przepisu śmiało możecie przygotować nawet 2 tygodnie przed świętami. Najlepiej smakują, gdy postoją w wilgotnym pomieszczeniu lub przy oknie. Wówczas zmiękną i nabiorą niesamowitego, świątecznego aromatu :)
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 450
- 3 jajka + 1 żółtko
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 400 g miodu
- szczypta soli
Pierwszy dzień
Kakao przesiewamy z mąką i szczyptą soli do miski.
Miód zagotowujemy z przyprawami i kawą. Rondelek odstawiamy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszankę mieszamy do całkowitego połączenia się składników. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy na 5-10 min, aż zwiększy objętość.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier,cały czas ubijając aż do powstania błyszczącej piany. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
W dużej misce łączymy masę jajeczną, masę miodową i przesianą mąkę z kakao i solą. Na koniec do dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy do połączenia składników. Ja ciasto połączyłam za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem obijamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Drugi dzień
Ciasto lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 4 - 5 mm (Im grubsze tym smaczniejsze :) ). Za pomocą foremek wycinamy pierniki. Jeśli nie macie foremek możecie wyciąć ciastka za pomocą szklanki.
Wycięte pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8-15 min w temp. 180 ºC. Czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć ze względu na grubość ciasta. Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Całkowicie wystudzone pierniczki polewamy rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub ozdabiamy ulubioną polewą.
Smacznego :)
* Świeże pierniczki będą dość twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz