Ciasto robiłam specjalnie dla ważnej dla mnie osoby, która bardzo lubi połączenie bitej śmietany i galaretki. Zapraszam na ciasto :)
Składniki:Na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju ( pominełam ale biszkopt wyrósł :) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast
- 600 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukry pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Większą część masy wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, wykładamy pozostałą część śmietany i również równamy.
Dodatkowo
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Studzimy. Truskawki oczyszczamy, kroimy na pół i układamy na śmietanie. Truskawki zalewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką .
2 komentarze:
Idealne ciasto na upalne popołudnia :)
Wyszło super!
Prześlij komentarz