Kiedyś nie lubiłam agrestu, a agrestową to jadłam tylko galaretkę :P W tym roku postanowiłam to zmienić i upiec ciasto z agrestem. Jako że bardzo lubię Kruche ciasto z truskawkami, zrobiłam Kruche ciasto, ale właśnie z agrestem. Wyszło z delikatną kwaskową nutą i bardzo kruche dzięki mące krupczatce. Po prostu pyszne :)
Składniki:
Na ciasto:
- 260g mąki krupczatki
- 100g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 1 saszetka budyniu waniliowego
- 100g cukru pudru (ja dałam 50 g cukru pudru i 50 g fruktozy)
- 500g agrestu
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na ok. 1 godz. Blachę to pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastem z lodówki wylepiamy formę lub trzemy je na tarce i lekko dociskamy do blaszki. Agrest myjemy, odcinamy ogonki i ewentualnie większe owoce kroimy na połówki. Agrest przekładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier i dalej miksując na gładką masę. Na końcu dodajemy budyń. Pianę przekładamy na agrest. Ciasto z zamrażalnika wyjmujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na piankę.
Ciasto pieczemy w 180- 190 stopniach przez ok. 45 min.
Smacznego :)
*Gdyby ciasto za bardzo się spiekło na wierzchu np. po 20 minutach można je przykryć folią aluminiową (stroną bardziej błyszczącą do góry).
1 komentarz:
Wypróbowałam ten przepis już 3 razy i jest super!! Raz z agrestem, raz ze śliwką i raz wiśniami, pyszota!! Pozdrawiam
Prześlij komentarz