Sernik gotowany bardzo mi przypadł do gustu, który pierwszy raz jadłam u mojej koleżanki w zeszłe Święta Wielkanocne. Teraz postanowiłam zrobić go sama. Oryginalny przepis nieznacznie zmieniłam, np. zmniejszyłam ilość cukru i w sumie dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło i tak słodkie.
Do wykonania tego sernika nie jest konieczne pieczenie kruchych placków, równie dobrze można użyć gotowych herbatników.
Składniki: (na dużą blachę)
Na ciasto:
- 60 g margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 500 g maki
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki sody
Masa serowa:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g margaryny
- 1 budyń
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. mleka
- 1 kg białego sera
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, mieszamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z sodą, a na koniec ostudzoną masę z rondelka. Całość przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części i pieczemy 3 placki na złoto, w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.
Masło ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ucierając. Do masy dodajemy twaróg i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką dość delikatnie.
Garnek z masą serową zagotowujemy kontrolując, aby masa nam się nie przypaliła. Saszetkę z budyniem rozrabiamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej.
Na upieczony placek wylewamy pół gorącej masy serowej i przykrywamy drugim kruchym plackiem. Wylewamy na drugi placek pozostałą część masy serowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Sernik obciążamy. Ostygnięty sernik chłodzimy w lodówce przez 10-12 h (całą noc).
Kolejnego dnia usuwamy obciążenie, sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego :)
4 komentarze:
musi byc pyszne , wygląda bardzo smakowicie:)
Oj zazdroszczę Ci tego serniczka, bo go uwielbiam:)
Na jaką tortownicę jest ten przepis?
Przepis jest na dużą blachę ok. 24x40 cm. Jeśli chodzi o tortownicę to zalecam zrobić ciasto z połowy porcji i upiec w tortownicy o średnicy 20-22 cm.
Prześlij komentarz