Na zewnątrz coraz chłodniej więc przyda się coś rozgrzewającego. Powidlaczek to bardzo proste ciasto do którego wykonania wystarczy mieć składniki i ... widelec lub łyżkę do wymieszania. Ciasto jest szybkie, proste w wykonaniu i nie za słodkie. Powidła dodane do ciasta sprawiają, że ciasto jest miękkie i na długo zachowuje swoją świeżość.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można użyć kawy zbożowej)
- szczypta soli
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Mokre składniki mieszamy w jednej misce. Do drugiej miski przesiewamy składniki suche. Suche składniki przesiewamy do 1 miski i mieszamy łyżką/widelcem. Ciasto przelewamy do formy w kształcie keksówki o wymiarach 11x22 cm (lub o zbliżonych). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach i pieczemy ok. 50 min. Ostudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy je pozostałymi powidłami ze słoiczka. Przed podaniem ciasto możemy polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego :)
1 komentarz:
Jak ja uwielbiam tego typu placki, a jak mam wszystkie składniki w domu to w ogóle szał :D
Muszę przetestować, bo wygląda superr!
Prześlij komentarz