niedziela, 29 listopada 2015

Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.Szymona Kubickiego - bezglutenowe

A dziś obiecany przepis na batoniki ze wspaniałej książki Szymona Kubickiego "Facet i Kuchnia". Batoniki wyszły bardzo smaczne, lekko słodkie, a surowa kasza dodana do batoników przyjemnie chrupała w buzi. Takie domowe batoniki możecie owinąć zwykłym papierem śniadaniowym, zawiązać wokół wstążkę i podarować komuś na prezent. W końcu prezenty zrobione własnoręcznie cieszą najbardziej :) 

Składniki:
  • 2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej surowej
  • 1/4 szkl. nasion słonecznika
  • 1/4 szkl. nasion pestek dyni 
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g dowolnych mielonych orzechów
  • 14 wypestkowanych daktyli
  • 14 suszonych śliwek
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
Wykonanie:
Daktyle bez pestek, śliwki i wodę miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub ręką. Masę równo przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Musli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 min. Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy ponownie na ok. 30 min. Jeszcze ciepłą masę kroimy ostrym nożem wg. uznania w prostokąty, kwadraty. Wycięte batoniki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)







3 komentarze:

wiedzma pisze...

Aniu, jak z konsystencją? Nie połamię zębów? :D :D

Słodkie Niebo pisze...

Nie miałam problemów z zębami :D Nie musiałam nimi też rzucać o ścianę :D

magdam pisze...

Dziękuję za udział w akcji :-)