Pierwszy raz jadłam to ciasto na przerwie w pracy. Przygotowała je wówczas jedna z moich koleżanek. Ciasto wówczas tak bardzo mi posmakowało, że postanowiłam że kiedyś na pewno je przygotuje. Ciasto Usta Adama to połączenie ciasta kakaowego, z biszkoptami przełożonymi marmoladą i kremem budyniowym. Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam upiec na mniejsze i większe okazje.
Przepis bierze udział w akcji mojpieknystol.pl
Składniki:- 250 g margaryny
- 150-200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 6 jajek
- 270 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g okrągłych biszkoptów
- marmolada lub powidła śliwkowe
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
- 400 ml mleka
- 200-250 g masła
- 100 g cukru
- 125 g margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki wrzącej wody
Margarynę, cukier, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie biszkopty smarujemy marmoladą/powidłami i sklejamy do siebie. Układamy je równo w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (38 x 24 cm lub zbliżonych) Białka oddzielamy od żółtek. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo żółtka, następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciastem zalewamy przygotowane w formie biszkopty. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C przez 30-40 min. Upieczone ciasto studzimy. Ciasto można nasączyć dodatkowo 1 szkl wody z cytryną lub naparem z herbaty.
Budyń rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i 50 g masła. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń. Chwilę gotujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy małe porcje budyniu cały czas ucierając. Przygotowaną masę wykładamy równo na ostudzone czekoladowe ciasto,następnie blachę z ciastem wkładamy do lodówki.
Margarynę, cukier, kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilę aby napęczniała. Śmietanę oraz żelatynę przekładamy do rondelka i mieszamy z masą kakaową. Ostudzoną polewą równo polewamy ciasto.
Smacznego :)
8 komentarzy:
Smacznie!
Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
ŚWIETNE CIACHO! Jeszcze nie robiłam.Zapisuję przepis i zapraszam na ''Cycek teściowej '' pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/05/cycek-tesciowej-wg-anastazji.html
Boskie zdjęcia!
ciasto wygląda bardzo bardzo efektownie :) chyba muszę tutaj częściej zaglądać :D pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się że zdjęcia się podobają Ola :) I zapraszam częściej Garbiela Borowiec, na święta będą przepisy na kolejne pyszne ciasta.
Co oznacza w
ykladamy ciasto i wkładamy, gdzie?
Błąd poprawiony :)
A placuszek wygląda ula la aż ślinka leci ❤ pozdrawiam serdecznie Panią życząc dalszych sukcesów kulinarnych
Prześlij komentarz