wtorek, 17 listopada 2015

Serowe Paluchy z ciasta francuskiego

Na spotkanie ze znajomymi od czasu do czasu przygotowuje różne przekąski z ciasta francuskiego. Tym razem postanowiłam przygotować szybkie świderki z serem. Takie paluszki świetnie sprawdzą się jako przekąska andrzejkowa, sylwestrowa, karnawałowa zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Użyjcie twardego sera do wykonania tych świderków, a dzięki niemu będą one smakować wybornie. Szybkie w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu. Polecam w towarzystwie ulubionych sosów :)


Składniki (na około 20 sztuk)
  • 2 gotowe opakowanie ciasta francuskiego
  • 100-200 g startego sera np. Cheddar lub innego twardego sera
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć)
  • sól i pieprz
  • 1 jajko - do posmarowania
Wykonanie:
Na blacie rozkładamy jeden arkusz ciasta francuskiego, smarujemy go jajkiem roztrzepanym z przyprawami. Ciasto posypujemy połową startego sera, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, lekko go dociskamy do blatu. Na końcu smarujemy wierzch ponownie jajkiem i równo posypujemy pozostałą ilością sera.

Ciasto kroimy nożem na paski szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki ciasta skręcamy tworząc spiralki.  Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 200ºC przez około 10-15 minut lub do momentu aż się przyrumienią.

Smacznego :)



1 komentarz:

ZHP Gołdap pisze...

Bardzo lubię takie plauchy ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)