Nie znam osoby która nie lubi Jagodzianek, bo jak można ich nie lubić!! Pyszne i słodkie nadzienie w delikatnym i puszystym cieście, a na wierzchu idealna kruszonka... Czego chcieć więcej ? Oczywiście domowej bułki prosto z pieca :D
A wiecie z czym kojarzą mi się jagodzianki ??
Oczywiście z plażą i gorącym latem :)
Składniki na około 15 drożdżówek:
Na ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 40-50 g roztopionego masła
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
Nadzienie:- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki cukru
- 30 g mocno schłodzonego masła
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy jajko, ciepłe (nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 -2 godziny.
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko je wyrabiamy, następnie dzielimy na równe części formujemy placuszki, nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi ciasta i formujemy w rękach bułeczki.
Bułki układamy na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do blendera i pracujemy nim dość krótko tylko do uzyskania grudek. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 190-200ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Pieczemy w temperaturze 190-200ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
4 komentarze:
moje ciasto właśnie rośnie, będę też mieć pyszne jagodzinanki:)
Wspaniałe,pozdrawiam.
W takim razie życzę smacznego :)
takie jagodzianki- pyyycha!
Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)
Prześlij komentarz