Kochamy lato za to, że obfituje w smaczne owoce i warzywa. Nie wiem jak Wy, ale ja ze spaceru po lesie czy łące nigdy nie wracam głodna :P Zawsze znajdę pyszną poziomkę, jeżynę, mirabelkę, jabłko czy śliwkę...:) Zachęcam Was abyście korzystali z ostatnich dni lata oraz z dobrodziejstw jakie daje nam ziemia :)
Dziś prezentuje przepis na biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z malinami. Podobny przepis zagościł już na moim stole, a mianowicie Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami, jednak tym razem zmieniłam żelatynę na cytrynową galaretkę dodając ją do bitej śmietany.
Składniki:Dziś prezentuje przepis na biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z malinami. Podobny przepis zagościł już na moim stole, a mianowicie Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami, jednak tym razem zmieniłam żelatynę na cytrynową galaretkę dodając ją do bitej śmietany.
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast
Warstwa śmietanowa:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 śmietan fix
Dodatkowo:
Biszkopt
- 2 galaretki malinowe / truskawkowe
- 300 g umytych i osuszonych malin
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarze 25x35 cm lub podobnym. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy 300 ml ostudzonej wody z cytryną lub wystudzoną herbatą.
Warstwa śmietanowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fix, na koniec powoli wlewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy. Biszkopt z masą wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan fix, na koniec powoli wlewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy. Biszkopt z masą wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Dodatkowo
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. Maliny oczyszczamy i układamy na śmietanie. Na maliny wylewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. Maliny oczyszczamy i układamy na śmietanie. Na maliny wylewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Smacznego :)
1 komentarz:
Az sie glodna zrobilam, a tu pustawo w lodowce...
Niestety...
Poprosze!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prześlij komentarz