Czy ciastka mogą być zdrowe ... ? Oczywiście że tak ! Bez mąki, bez cukru, bez jajek i mleka z tylko 1 łyżką masła - jednym słowem samo zdrowie ! Ponadto wykonanie ciastek jest bardzo proste, a dodatkowo można je podawać nie tylko na słodko z dżemem lub z marmoladą, ale również podane na słono z serami. Polecam je również jako przekąskę do szkoły dla dzieci.
Składniki (na około 25-30 ciastek):
- 230 g płatków owsianych + 50 g na podsypanie
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka masła
- 150 ml wody
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
Płatki mielimy w młynku do kawy tylko kilka sekund. Płatki powinny przypominać bardziej kaszkę niż mąkę. Do miseczki wsypujemy zmielone płatki, sodę, sól, drobno posiekaną żurawinę, cynamon i mieszamy. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy. Gorącą wodę z masłem wlewamy do miseczki z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy na 30 minut.
Blat lub stolnicę wysypujemy płatkami owsianymi lub zmielonymi płatkami. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Szklanką lub foremkami wycinamy dowolne kształty. Za pomocą szerszego noża ciastka przenosimy na wyłożoną papierem blachę lub silikonową matę.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia każde ciastko przekładamy na drugą stronę). Studzimy na kratce. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Polecam również:
6 komentarzy:
Pyszne są takie ciasteczka. I jak apetycznie wyglądają :)
Mniam, jadłam podobne u koleżanki, uwielbiam takie połączenie.
Bardzo ciekawy przepis, niesamowite że te ciasteczka tak się trzymają bez jajek i cukru :) Wyglądają super, muszę wypróbować! :)
ciasteczka owsiane zawsze się sprawdzają :)
Bardzo ciekawy przepis!
Uwielbiamy ciasteczka owsiane, a te wygladaja hiper-apetycznie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Mniam, nie ma to jak puszka pełna pysznych ciasteczek :)
Prześlij komentarz