Moja rodzina bardzo lubi rybę pod każdą postacią. Gości ona na naszym stole nawet kilka razy w tygodniu do obiadu, w postaci sałatki lub po prostu jedzona z pieczywem. Przepis na tą sałatkę pochodzi od koleżanki mojej mamy, która przez wiele lat była gospodynią w jednej z parafii. Sałatka jest wyborna więc zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
- 1 kg płatów dorsza/morszczuka lub innej ryby o zwartym mięsie
Ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżeczek octu winnego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2-1 szkl bulionu/rosołu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Sos:
Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.
Cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek, smażymy w dużym rondlu na oleju, dodajemy marchew, chwilę przesmażamy i wlewamy bulion (najpierw 1/2 szkl. gdy sos będzie za gęsty dolewamy kolejne pół szklanki). Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy około 15 minut. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.
Ciasto:
Jaja roztrzepujemy z mąkami i przyprawami. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.
Ciepłe kawałki ryby układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie miskę przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Ciepłe kawałki ryby układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie miskę przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
1 komentarz:
Bardzo oryginalny przepis. Pozdrawiam
Prześlij komentarz