Czy w waszych domach ktoś jeszcze gotuje zupę szczawiową ? W moim szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatni raz była. A szkoda bo to naprawdę smaczna zupa, która w dodatku jest bardzo tania. Dziś moją zupę przygotowałam zgodnie z przepisem Pani Magdy Gessler, która zaprezentowała ją w jednym z odcinków "Kulinarnych Rewolucji".
Składniki:- 1 kg świeżego szczawiu
- 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 żółtka
- 4 jajka na ugotowane na twardo
- 50 g masła
- sól, pieprz i cukier do smaku
Szczaw kilkakrotnie płukamy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
Zupę szczawiową zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub w moim przypadku z grzankami. (Kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, a następnie smarujemy nim kawałki chleba. Kromki wkładamy do piekarnika na kilka minut i podpiekamy).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz