Za oknem piękna pogoda, więc do kawy na tarasie proponuje kawałek pysznej szarlotki z jabłkami i gruszkami. W składzie ciasta znajdziecie olej, który zastąpi całkowicie klasyczne masło. Zapraszam do przetestowania przepisu na kruche ciasto z dodatkiem oleju :)
Czy wiecie jak ważną rolę odgrywa witamina C w naszym organizmie ? Czy wiecie jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i czy da się ją przedawkować ?
Znacznie więcej informacji o tej witaminie znajdziecie na drogadosiebie.pl
Polecam :)
Czy wiecie jak ważną rolę odgrywa witamina C w naszym organizmie ? Czy wiecie jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i czy da się ją przedawkować ?
Znacznie więcej informacji o tej witaminie znajdziecie na drogadosiebie.pl
Polecam :)
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. oleju
- 2 łyżki śmietany
- woda w razie gdyby ciasto nie chciało się kleić
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 kg gruszek
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- cukier kryształ (gdy jabłka są bardzo kwaśne)
- cukier puder do posypania szarlotki
Wykonanie:
Ciasto zagniatamy z mąki, jajka,
cukrów, proszku do pieczenia i oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie
dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 ºC.
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz