piątek, 4 września 2015

Biedronki na krakersach

Planujecie przyjęcie dla dzieciaków? A może szukacie nowych inspiracji jak podać przekąskę dla niejadka? Dziś proponuję szybki i bardzo efektowny sposób podania ciastek z motywem biedronki. Tak przygotowane ciastka wyglądają fantastycznie i bardzo kolorowo. Dzieciaki na pewno będą zachwycone :)

 Składniki (na 30 ciastek-biedronek):
  • 30 krakersów/nie słodkich ciastek lub plasterków świeżego ogórka
  • 150 g serka śmietankowego
  • 15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 8 czarnych oliwek 
  • szczypiorek pokrojony na kawałki długości 1-2 cm
  • czarny barwnik spożywczy (opcjonalnie) 
  • pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciastka / krakersy smarujemy serkiem. Pomidorki myjemy i kroimy na 4 części. 2 części kładziemy na serku delikatnie je rozkładając, tak aby powstały "skrzydełka". Oliwki również kroimy na 4 części. Kawałek oliwki kładziemy przy pomidorkach. Pomiędzy oliwkę a pomidor wkładamy 2 kawałeczki szczypiorku. Na wykałaczkę nakładamy odrobinę twarożku i tworzymy oczy.
Smacznego :)

* Ciastka szybko wilgotnieją więc najlepiej przygotować je na krótko przed podaniem.

**W wersji wegańskiej serek można zastąpić hummusem, a w wersji bezglutenowej krakersy zastąpić można ogórkiem. 




Z dziećmi i dla dzieci
Pora na pomidora!

2 komentarze:

Kasia Jastrzębska | Pełny talerz pisze...

Śliczne biedroneczki :)

Słodkie Niebo pisze...

Ciesze sie ze sie podobaja :)