Zbliżają się jesienne długie i chłodne wieczory. Gdy zimno dopadnie nasze ręce i stopy polecam odrobinę kremowego likieru z kukułek. P.S. Kieliszek likieru pocieszy nas również wtedy, gdy dopadnie nas jesienna chandra :)
Składniki:
- 300 g kukułek
- 0,5 l wódki
- 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego (najlepiej w kartoniku 500 ml)
Kukułki owijamy czystą ściereczką i rozbijamy na małe kawałki (np. tłuczkiem do mięsa lub można użyć blendera z funkcją kruszenia lodu). Pokruszone cukierki przekładamy do butelki lub dużego słoika i zalewamy wódką. Butelką/słoikiem mocno potrząsamy i odstawiamy na kilka dni, aż cukierki się rozpuszczą. Kilka razy w ciągu dnia należy energicznie potrząsnąć słoikiem/butelką. Gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą, dodajemy mleko skondensowane, ponownie potrząsamy i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w zacienionym miejscu.
Życzę smacznej degustacji :)
1 komentarz:
Wygląda super :) Nabrałam ochoty ;)
Prześlij komentarz