Jeśli lubicie gruszki, to tym bardziej przypadnie Wam do gustu przepis na ciasto z gruszkami. Gruszkowiec to połączenie kruchego ciasta, pysznych gruszek oraz masy budyniowo-jajecznej. Ciasto wygląda wspaniale posypane cukrem pudrem, więc nie rezygnujcie z jego dodatku :)
Składniki :
Na ciasto:
- 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 200 g margaryny/masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 9 twardych gruszek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietany kremówki 30%
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka + 2 białka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka budyniu w proszku lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę ze szczyptą soli. Dodajemy margarynę i 2 żółtka (białka wykorzystamy w masie). Całość siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto podpiekamy 20 minut.
Smacznego :)
*Przepis powstał w oparciu o książeczkę "Kruche ciasta i ciasteczka" wydawnictwa Prószyński i S-ka.
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Gruszki polewamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy wodę z łyżką cukru, ostrożnie wrzucamy gruszki, doprowadzamy wodę do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie gruszki odsączamy na sicie.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto podpiekamy 20 minut.
Do miski wlewamy 1/2 szkl. mleka, jajka i 2 białka z ciasta kruchego, mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na gładko np. blenderem. Pozostałe mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. Całość podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie wrzeć zestawiamy ją z ognia, wlewamy strumieniem masę jajeczną ciągle mieszając. Następnie wstawiamy garnek znów na ogień, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
Na podpieczone ciasto rozkładamy równo gruszki, zalewamy je przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp.170ºC. Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Na podpieczone ciasto rozkładamy równo gruszki, zalewamy je przygotowaną masą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temp.170ºC. Ostudzone ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
*Przepis powstał w oparciu o książeczkę "Kruche ciasta i ciasteczka" wydawnictwa Prószyński i S-ka.
2 komentarze:
Apetyczne ciacho, pięknie zdjęcie)))
Dziękuję :)
Prześlij komentarz