sobota, 5 lipca 2014

Ciastka Pieguski bezglutenowe

Kto mnie zna ten wie że uwielbiam takie kruchutkie ciasteczka. Delikatne i nie za słodkie. Takie właśnie są Bezglutenowe pieguski. Przy ich wykonaniu nie trzeba się jakoś specjalnie napracować, ponieważ nie wycina się ich foremkami, a jedynie formuje w dłoniach. Bardzo polecam nie tylko osobom na diecie bezglutenowej! Wzorowałam się na tym przepisie.
Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki gryczanej*
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej*
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej*
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli nie dodajemy np. czekolady)
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 tabliczka gorzkiej/mlecznej bezglutenowej czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich/żurawiny/rodzynek
Wykonanie:
Czekoladę i orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Do miski dodajemy wszystkie rodzaje mąki, sodę, szczyptę soli, cukier i mieszamy. Dodajemy jajko, dwa żółtka, posiekane masło. Zagniatamy wstępnie w misce, a następnie (opcjonalnie) ciasto przekładamy na blat/stolnicę lub w misce łączymy dłońmi z posiekaną czekoladą, orzechami lub innymi dodatkami. Z ciasta odrywamy małe porcje (ok.1 łyżki) ciasta i formujemy z nich kulki które spłaszczamy dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut (lub do czasu, aż lekko się zarumienią) w temperaturze 190-200 ºC. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

* W wersji glutenowej możemy użyć 2 szklanek mąki pszennej.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Żadna Milka nie jest bezglutenowa...