wtorek, 1 lipca 2014

Czekoladowy mus z avocado i banana

Avocado nareszcie w naszym kraju staje się coraz bardziej powszechne i można je kupić w większości sklepów. Pasuje ono zarówno do słodkich jak i słonych dań. Możliwości jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest pyszny czekoladowy mus z avocado. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować połączenia avocado z bananem i czekoladą musicie to szybko nadrobić. Mus jest tak smaczny, że ciężko poprzestać na 1 łyżeczce... :)
 
Składniki:
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki miodu, cukru lub innego słodzidła
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • ok. 10 łyżek mleka sojowego (lub zwykłego)
Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce nad parą).

Avocado i banana obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy opcjonalnie miód i 5 łyżek mleka. Miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy następnie rozpuszczoną czekoladę i całość jeszcze chwilę miksujemy. Mus przekładamy do słoiczka lub miseczki i przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)
 
 
 

Lato w pełni!
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

okolicepalnika pisze...

Hej! Nie wiem czy widziałaś, ale strona kreatywneprzepisy.pl kradnie Twoje zdjęcia wraz z przepisami - m.in ten przepis. Warto zainterweniować i upomnieć się o swoje, bo są przy tym niesamowicie aroganccy i pewni siebie, zupełnie nie szanując, a nawet nie znając praw autorskich.

Pozdrawiam
Sylwia