Czekoladowe, klasyczne i szybkie muffinki wg. przepisu Nigelli Lawson. Jeśli lubicie mocno czekoladowe muffiny ten przepis jest dla Was idealny. Muffiny robiłam z tego przepisu już nie raz i nigdy się na nich nie zawiodłam. Polecam :)
Składniki (12-16 muffinek w zależności od wielkości foremek): - 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
- 1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Suche składniki przesiewamy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy 3/4 szklanki groszków czekoladowych (czekolady) i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek bez papilotek. Wierzch muffinek można posypać pozostałymi groszkami czekoladowymi. Muffinki pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
4 komentarze:
Pięknie wyrosły! I jakie śliczne papilotki :)
A dziekuje :) Papilotki kupilam w Empiku :)
Mmm, pychota :)
Ja tez sie jeszcze nie zawiodlam na przepisie Nigelli. Niektore nawet weszly 'na zawsze' do codziennego jadlospisu.
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prześlij komentarz