Kojarzycie ciasto o nazwie "Zebra"? Dziś chciałam was zaprosić nie na piaskowe ciasto jednak na sernik o tej samej nazwie. Wykonanie sernika "Zebra" jest znacznie prostsze niż ciasta. Nie ma obawy że wyjdzie zakalec :)
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego jest on taki smaczny już nie wspominając o tym, że prezentuje się bardzo efektownie. Wierzch sernika możecie polać roztopioną czekoladą lub inna polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (np. President lub podobny gęsty ser)*
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Boki oraz spód tortownicy smarujemy odrobiną masła. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową.
Do większej miski dodajemy ser twarogowy, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Dodajemy kolejno jajka, ciągle ucierając. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z części dodajemy kakao i miksujemy.
Ciasto rozkładamy tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra" czyli najpierw na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem 2 łyżki masy kakaowej i tak dalej aż do wykorzystania całej masy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Uszczelnioną tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości tortownicy. Możemy również na poziomie niższym piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a ciasto ustawić na poziomie wyższym.
Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z otwartymi lekko uchylonymi drzwiczkami. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik możemy polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
*Jeśli nie lubicie rozkładać ciasta po 2 łyżki możecie zrobić większe paski np. za każdym razem dając 3 łyżki jasnego i kolejno 3 łyżki ciemnego ciasta. Paski będą grubsze i lepiej sprawdzą się przy bardziej mazistych serach.
*Jeśli nie lubicie rozkładać ciasta po 2 łyżki możecie zrobić większe paski np. za każdym razem dając 3 łyżki jasnego i kolejno 3 łyżki ciemnego ciasta. Paski będą grubsze i lepiej sprawdzą się przy bardziej mazistych serach.
Sernik przed pieczeniem |
Sernik po upieczeniu |
1 komentarz:
Cudny, wygląda lepiej niż ciasto zebra, muszę zrobić, a u mni edziś sernik cherry (,kuchnia lidla,), pycha :)
Prześlij komentarz