Lubicie pełne ziarno i zdrowe przekąski ? Tak więc jestem pewna, że dzisiejszy post przypadnie wam do gustu. Knekkebrød to nic innego jak norweski chlebek z ziaren. Smakuje wyśmienicie zarówno z twarożkiem, dżemem lub innymi dodatkami ! Polecam a przepis znalazłam tu.
Składniki:
- 200 ml (35 g) otrębów pszennych (kruskakli / hvetekli)
- 200 ml (85 g) płatków owsianych (lettkokte havregryn)
- 200 ml (115 g) pestek dyni(gresskar kjerner)
- 200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej (sammalt rug grov)
- 200 ml (115 g) ziaren słonecznika (solsikkekjerner)
- 100 ml (80 g) siemienia lnianego (linfrø)
- 100 ml (70 g) ziaren sezamu (sesamfrø)
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. (ja ciasto rozsmarowałam na macie silikonowej). Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na około 10 minut.
Po tym czasie blachę wyciągamy z piekarnika a ciasto kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
4 komentarze:
po prostu fenomen!
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji skandynawskiej :) Chlebek wygląda bardzo przekonująco :) Może uda Ci się przygotować coś jeszcze ? Pozdrawiam ;)
Postaram się jeszcze coś przygotować :)Pozdrawiam :)
Kupiłam sobie pełnoziarniste wafelki Tovago (http://tovago.pl/). Są wyśmienite!
Prześlij komentarz