Nie znam osoby która nie lubi wypić odrobiny pysznego kompotu do niedzielnego obiadu zwłaszcza w zimie gdy tęskni się za latem. To ostatni dzwonek na to aby z świeżych truskawek przyrządzić kompot, a tym samym uchwycić kawałek lata i zamknąć go w słoiki które otworzymy jesienią czy zimą.
Ja moje kompoty przygotowuje dodając 1 saszetkę cukru wanilinowego. Możecie użyć również domowego cukru z wanilią. Taki dodatek sprawi, że kompot będzie pachniał przecudnie i nie będzie można się od niego oderwać.
Składniki:- 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
- 2 litry wody
- 2/3 szklanki cukru (lub więcej, wedle smaku)
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy. Czyste słoiki wyparzamy gorącą wodą. Słoiki napełniamy truskawkami zostawiając do 3/4 wysokości.
Wodę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Truskawki zalewamy gorącą wodą i dokładnie zakręcamy słoiki.
Kompoty pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, tak aby zapobiec przypadkowemu pęknięciu słoików.
Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy je tak aż do wystygnięcia.
Smacznego :)
3 komentarze:
Takie naturalne przetwory są znakomite;)
Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Jak pięknie wygląda! :D
jak pięknie wygląda! :D
Prześlij komentarz