Lubicie szpinak ? Ja za nim wprost przepadam. A co powiecie na pyszną tartę ze szpinakiem i serem feta ? :) Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam tu.
Składniki (forma do pieczenia o średnicy 23 cm)Kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1-2 łyżki wody
- 2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
- 2 jajka
- 1 ser feta
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
*Tartę możemy posypać dowolnym serem startym na tarce.
2 komentarze:
Apetyczna :) Uwielbiam szpinak w połączeniu z fetą :)
Szpinak jest niesamowity, można go wykorzystywać do tak wielu potraw.Tarta ze szpinakiem to świetna propozycja;)
Zapraszam do mnie http://naturalnemetody.blogspot.com/
Prześlij komentarz