poniedziałek, 7 lipca 2014

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

Lubicie szpinak ? Ja za nim wprost przepadam. A co powiecie na pyszną tartę ze szpinakiem i serem feta ? :) Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam tu
Składniki (forma do pieczenia o średnicy 23 cm)
Kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
Farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
  • 2 jajka
  • 1 ser feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika  na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego :)

*Tartę możemy posypać dowolnym serem startym na tarce. 





Wegetariański obiad III
Lato w pełni!

2 komentarze:

wedelka pisze...

Apetyczna :) Uwielbiam szpinak w połączeniu z fetą :)

Naturalne metody pisze...

Szpinak jest niesamowity, można go wykorzystywać do tak wielu potraw.Tarta ze szpinakiem to świetna propozycja;)
Zapraszam do mnie http://naturalnemetody.blogspot.com/