Gdy mam czas lubię wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a po upieczeniu na spokojnie zjeść kawałek ciasta do kawy czy kakao. A co zrobić gdy czasu mamy mało ? Nie lubimy wyrabiać ciasta czy też czekać aż wyrośnie? Poddać się i zrezygnować z domowego ciasta drożdżowego ... ? Oczywiście że nie !!! Świetnym rozwiązaniem w tej sytuacji jest szybkie ciasto drożdżowe którego nie trzeba długo wyrabiać, ani czekać aż wyrośnie. W ciągu 1 godziny na stole pojawi się pyszna, aromatyczna i domowa drożdżówka. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy aż powstaną nam grudki. Pojemnik od blendera wkładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Do wysokiej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i całość rozcieramy za pomocą łyżką. Następnie dodajemy jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę pieczemy ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu lub lekko ciepłe.
Ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę pieczemy ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu lub lekko ciepłe.
Smacznego :)
1 komentarz:
W sam raz do herbatki/kawki :)
Prześlij komentarz