piątek, 18 grudnia 2015

Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami

Wspominałam już niejednokrotnie, że domownicy uwielbiają serniki. Dziś przepis na Sernik owocowy który znalazłam w książce "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast". Do przepisu wprowadziłam oczywiście pewne zmiany np. nasączając biszkopt itp. Przepis na to ciasto może wydawać się dość pracochłonny, jednak końcowy efekt zachwyci z pewnością każdego. Piękne połączenie kolorów oraz wspaniały smak każdej warstwy podkreśli wyjątkowość każdej uroczystości.

Składniki:
Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szk. mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki. cukru
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
Wkładka sernikowa:
  • 600 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • 150 g margaryny
Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 g margaryny
Masa truskawkowa:
  • 800 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
Poncz:
  • 250 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Biszkopt jasny
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Studzimy. 
Biszkopt kakaowy
Biszkopt ciemny przygotowujemy w taki sam sposób jak biszkopt jasny.
Wkładka sernikowa
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z twarogiem. Masę przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C.
Masa budyniowa
Z podanych składników (oprócz masła) gotujemy budyń. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Masa truskawkowa
Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy ewentualnie cukier jeśli truskawki są dość kwaśne i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki, żelatynę i chwilę podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko. 
Poncz
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce lub w kubku. 

Wykonanie całości:
  • biszkopt kakaowy
  • 1/2 ponczu
  • połowa masy budyniowej 
  • wkładka serowa 
  • druga połowa masy budyniowej 
  • tężejąca masa truskawkowa
  • biszkopt jasny 
  • 1/2 ponczu
  • polewa czekoladowa
Smacznego :)




Brak komentarzy: