sobota, 2 kwietnia 2016

Szarlotka sypana - proste ciasto bez zagniatania

Przepisów na szarlotki przetestowałam już naprawdę wiele. Kilka lat temu wpadł mi w oko przepis na szarlotkę sypaną, która nie wymaga zagniatania ciasta, jest bez jajek i do jej przygotowania nie potrzeba nawet miksera! Szarlotka sypana składa się z mąki, cukru i kaszy manny która chłodnie sok z jabłek. Masło podczas pieczenia roztapia się na powierzchni ciasta i łączy wszystkie warstwy. Szarlotka ma lekko chrupiący wierzch, a w środku jest bardzo soczysta i aromatyczna. Ciasto po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce dobrze się kroi. Polecam przetestować taki niecodzienny rodzaj szarlotki :) 
Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. drobnego cukru/cukru pudru
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5-2 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
  • szczypta cynamonu
  • 150 g zmrożonego masła
  • szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, opcjonalnie cynamon, szczyptę soli przesiewamy do miski. Dzielimy na 3 równe części najlepiej za pomocą wagi kuchennej. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku.Formę o wymiarach 20x22 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia/ folią aluminiowa.

Wykonanie całości:
  1. 1/3 porcji suchych składników
  2. 1/2 jabłek
  3. 1/3 porcji suchych składników
  4. 1/2 jabłek
  5. 1/3 porcji suchych składników
  6. masło starte na tarce o dużych oczkach 
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy 50-60 min. Ciasto po upieczeniu opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

* Jeśli nie jesteście pewni co do szczelności waszej formy do pieczenia, podczas pieczenia warto spód zabezpieczyć większą formą, która można położyć poziom niżej w piekarniku. W przypadku bardzo soczystych jabłek, nadmiar soku może wydostać się poza formę podczas pieczenia. 



Wiosenne słodkości 2016

Brak komentarzy: