piątek, 13 maja 2016

Zupa Jarzynowa z wędzonym łososiem

Zupa jarzynowa sprawdzi się świetnie w chłodniejsze dni. Dodatek wędzonego łososia i sporej ilości koperku nada jej całkiem nowego i aromatycznego smaku. 

Składniki:
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego/jarzynowego
  • 200 ml mleka
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • ok. 50 g łososia wędzonego 
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Do rondelka z grubym dnem dodajemy oliwę i masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę posiekaną w piórka i obsmażamy je ok. 5-7 minut często mieszając. Gdy warzywa lekko się przypieką wlewamy gorący bulion i mleko. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę koperku. Porcję zupy wylewamy na talerz, układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy odrobiną koperku który został.

Smacznego :)