czwartek, 3 lipca 2014

Kompot truskawkowy z wanilią

Nie znam osoby która nie lubi wypić odrobiny pysznego kompotu do niedzielnego obiadu zwłaszcza w zimie gdy tęskni się za latem. To ostatni dzwonek na to aby z świeżych truskawek przyrządzić kompot, a tym samym uchwycić kawałek lata i zamknąć go w słoiki które otworzymy jesienią czy zimą. 
Ja moje kompoty przygotowuje dodając 1 saszetkę cukru wanilinowego. Możecie użyć również domowego cukru z wanilią. Taki dodatek sprawi, że kompot będzie pachniał przecudnie i nie będzie można się od niego oderwać. 
 
Składniki:
  • 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 litry wody
  • 2/3 szklanki cukru (lub więcej, wedle smaku)
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Truskawki myjemy, oddzielamy nadpsute lub uszkodzone i szypułkujemy. Czyste słoiki wyparzamy gorącą wodą. Słoiki napełniamy truskawkami zostawiając do 3/4 wysokości. 

Wodę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Truskawki zalewamy gorącą wodą i dokładnie zakręcamy słoiki. 

Kompoty pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, tak aby zapobiec przypadkowemu pęknięciu słoików.

Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy je tak aż do wystygnięcia.

Smacznego :)
 
Lato w pełni!

3 komentarze:

Kamilla Mn pisze...

Takie naturalne przetwory są znakomite;)

Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

Karolina Kowalska pisze...

Jak pięknie wygląda! :D

Karolina Kowalska pisze...

jak pięknie wygląda! :D