środa, 2 lipca 2014

Szybka drożdżówka z kruszonką - bez wyrastania

Gdy mam czas lubię wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a po upieczeniu na spokojnie zjeść kawałek ciasta do kawy czy kakao. A co zrobić gdy czasu mamy mało ? Nie lubimy wyrabiać ciasta czy też czekać aż wyrośnie? Poddać się i zrezygnować z domowego ciasta drożdżowego ... ? Oczywiście że nie !!! Świetnym rozwiązaniem w tej sytuacji jest szybkie ciasto drożdżowe którego nie trzeba długo wyrabiać, ani czekać aż wyrośnie. W ciągu 1 godziny na stole pojawi się pyszna, aromatyczna i domowa drożdżówka. Polecam :)

Składniki:
Ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 35 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy aż powstaną nam grudki. Pojemnik od blendera wkładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Do wysokiej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i całość rozcieramy za pomocą łyżką. Następnie dodajemy jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę pieczemy ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu lub lekko ciepłe.

Smacznego :)





1 komentarz:

Malwinka pisze...

W sam raz do herbatki/kawki :)