poniedziałek, 29 września 2014

Dorsz w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i orzechową kruszonką

Co przygotować do jedzenia po południu prostu potrzebujemy zastrzyku energii ? Rozwiązaniem tego problemu jest dorsz zapiekany z suszonymi pomidorami w cieście francuskim posypany orzechami !!! Ryby jak również orzechy są źródłem zdrowych kwasów Omega 3, a te z kolei mają korzystny wpływ na stan zdrowia naszego układu krążenia i serca. Ponadto składniki mineralne takie jak magnez, potas czy fosfor zmniejszają podatność na depresję oraz poprawiają nastrój :)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pojedyncze filety z dorsza (rozmrożone) 
  • kilka suszonych pomidorów
  • oregano
  • sól i pieprz
  • 1 białko 
  • garść orzechów ziemnych
Wykonanie

Umyty i osuszony filet dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy je przyprawami. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na prostokąty. Suszone pomidory drobno siekamy. Na każdy kawałek ciasta kładziemy rybę, odrobinę suszonych pomidorów i przykrywamy 2 częścią ciasta (tworząc taki pierożek). Brzegi ciasta sklejamy widelcem dociskając go do blachy. Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Orzechy drobno siekamy. Każdy pierożek posypujemy posiekanymi orzechami i na środku robimy 3 nacięcia. Tak przygotowane sakiewki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min.

Smacznego :) 




Popołudnie z Felixem

2 komentarze:

Ocet jabłkowy pisze...

świetnie wykorzystany dorsz.

Anka Firanka pisze...

Dziękuję bardzo :)