środa, 1 lipca 2015

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

Rabarbar jest jeszcze dostępny na straganach więc polecam przygotować ciasto z jego udziałem. Przepis znalazłam tu. Ciasto przygotowuje się trochę inaczej niż większość. Masła nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, natomiast ściera się je na wierzch. Ponadto do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia co też je w pewien sposób wyróżnia. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub podać w towarzystwie odrobinych lodów lub bitej śmietany, które przełamią kwaskowatość rabarbaru. Polecam :) 

Składniki (ok. 12 porcji):
  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 150 ml cukru trzcinowego
  • 150 ml mąki pszennej (około 100 g)
  • 50 g mocno schłodzonego masła
  • cukier brązowy/trzcinowy/biały
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze części. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm lub zbliżonych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia.

Całe jajka wbijamy do miski. Mikserem ucieramy je na  puszysta pianę. Stopniowo do jajek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do puszystej masy przesiewamy mąkę i łączymy ją z resztą ciasta. Ciasto przelewamy do formy i wykładamy na wierzch rabarbar. Na wierzchu równo ścieramy masło (najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą łopatki do krojenia żółtego sera). Wierzch posypujemy odrobiną cukru brązowego lub trzcinowego.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Podajemy ciepłe z ulubionymi lodami, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. 

Smacznego :)
W porcji ok.117,45 kcal
B [g] 2,4
W [g] 16,94
T [g] 4,56
 



 
Skandynawskie lato 2015
Skandynawskie lato 2015

3 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Świetne ciacho :-)

Mikołaj Plich pisze...

Wygląda bardzo smacznie :)

mopswkuchni pisze...

W kolejnej edycji mojej akcji - piekę na 100%. Pozdrawiam.